• 11/05/2019 - 21/05/2019

ENGLAND och SKOTTLAND RUNT i vårfärg med Lars Malmström

Pris: 13750 kr • resa i helturistbuss från påstigningsorten • nio övernattningar i 2-b rum m d/wc • båt utresa DFDS Amsterdam (NL) - Newcastle (GB) • en natt ombord i 2-bäddshytt utsides d/wc • båt återresa P & O Ferries Dover (GB) -Calais (F) • tio frukostar • fyra middagar • besök whiskydestilleri i Oban • samtliga utflykter och entréer enl. program • busskaffe med bröd i samband med pauser • färje- broavgifter, vägskatter • reseledares tjänster

En enastående natur- och kulturresa till några av de vackraste delarna av Storbritannien. De brittiska öarna har en lång historia av kulturellt inflytande från de nordiska länderna – allt från vikingatiden på 800-talet fram till vår tid. Vi gör en rundresa i England, Skottland och Wales. Du får se det bästa av vad SKOTTLAND har att erbjuda. Här vaktar gamla slott dalarna och några av de mest spektakulära bergen omger det magiska ­sceneriet av floder, stränder, havsvikar och sjöar. Den tidigare klankulturen är nära. Vi ser huvudstaden EDINBURGH, sjön LOCH NESS och INVERNESS och övernattar i hamnstaden OBAN på den klippiga västkusten av Skottland. Ett besök på den sägenomspunna ön SKYE ingår även i vår resa. Din reseledare blir Lars Malmström, som lett många resor till Storbritannien liksom whiskyresor till Skottland.
Under resan besöker vi WHISKYDESTILLERI och provsmakar den ädla skotska drycken. Vi får bekanta oss med allt från mild torr låglandswhisky till den rökiga whiskyn från de västra öarna. Båtresan sker bekvämt med DFDS fartyg Amsterdam-Newcastle på utresa. Vi får en glimt av WALES – ”ett eget land” med egen historia, ett vilt, bergigt, glesbefolkat och vackert land och upptäcker NORRA ENGLAND med LAKE DISTRICT och minnen från vikingatiden. Vi upplever industriområdet MANCHESTER och LIVERPOOL i Midlands – centrum för det vi kallar ”den industriella revolutionen”. Manchester som förknippas med textilindustri och hamnstaden Liverpool med BEATLES och emigrationen från Sverige till USA på 1800-talet. Båda städerna är i dag kända för sina framgångsrika fotbollsklubbar. Hotellet nära den 2000-åriga gamla romerska staden CHESTER blir vår sista övernattning i Storbritannien. När vi lämnar England med båten till europeiska fastlandet avtecknar sig DOVERS VITA KRITKLIPPOR mot horisonten innan vi når CALAIS i Frankrike.

Mer information

LÖRDAG 11/5

Avresa från hemorten. Resan tar oss vidare söderut förbi Örebro och Motala. Kort uppehåll på Dinners i Ödeshög innan vi fortsätter resan till vårt lunchuppehåll – restaurang Laganland i Småland.  Snart är vi i Helsingborg, där färjan tar oss till Helsingör. Nu har vi ca två timmars resa till nästa båt – över Fehmarn Sund till Tyskland. Ankomst tidigt på kvällen till LÜBECK och vårt hotell.

SÖNDAG 12/5
Frukost. Avresa 08.00.

Resa västerut genom Nordtyskland. Hamburg och Bremen är städer som kantar vår resa.  Landskapet är platt med odlingar och bondgårdar. Lunchuppehåll efter vägen. Resan fortsätter genom Holland till Amsterdam, där vårt fartyg DFDS Seaways väntar på oss för att ta oss till Newcastle.
Övernattning ombord i tvåbäddshytter utsides med ­­d/wc. Avgång från Amsterdam 17.30. (450 km)

MÅNDAG 13/5
Frukost

Efter ankomst 09.00 till North Shields, NEWCASTLE fortsätter vi kustvägen norrut. På avstånd ser vi konturen av HOLY ISLAND, där klostret Lindisfarne låg. Angreppet på klostret år 793 markerar början på vikingatiden och på ett nästan 500-årigt nordiskt inflytande på de brittiska öarna och framför allt i västra Skottland och på Hebriderna.

Vi fortsätter efter kusten genom det vackert kuperade SOUTHERN HIGHLANDS förbi BERWICK-UPON-TWEED till EDINBURGH. Ankomst 15.00. (410 km)

Kända sevärdheter här är Edinburgh Castle, The Royal mile – huvudgatan i Gamla stan och affärsgatan Princes Street.

Vi ankomst möter vår lokalguide och tar oss med på en stadsrundtur med buss. På kvällen går du kanske till Rose Street och äter haggis – Skottlands nationalrätt och dricker en riktig ale. Övernattning på Hilton Edinburgh Grosvenor – beläget i anslutning till centrum. (350 km)

TISDAG 14/5
Frukost och middag.

Avresa 09.00. Idag färdas vi över det skotska höglandet. Området mellan Glasgow i väster och Edinburgh i öster utgör det skotska låglandet. Norrut breder höglandet ut sig med en helt annan natur och kulturell bakgrund. Vårt första uppehåll blir den charmiga skotska staden PITLOCHRY – ”porten till höglandet”. Här stannar vi för lunch och shopping. Detta är även platsen där den kända whiskyn Edradour tillverkas.

Vi fortsätter och är snart uppe på Grampian Highlands – skotska höglandet. Här kring floden Spey är vatten och klimat optimalt för framställning av höglandswhiskyn, som t ex Glenfiddich, Glenlivet och Glen Grant.
Vidare norrut. Vid kanske den symboliskt viktigaste platsen för dagens ”höglandsskottar” gör vi uppehåll.  Det var vid Culloden Moor, där det sista skotska upproret slogs ner av engelsmännen år 1746 och den skotska höglandskulturen förpassades till historien. Emigrationen från högländerna blev omfattande och skottar spreds över stora delar av jordklotet. Säckpipor och kiltar förbjöds och blev inte tillåtna förrän vid 1800-talets slut! Idag har Skottland ett eget parlament och en strävan av att distansera sig från England. (250 km)

ONSDAG 15/5
Frukost.

Dagen börjar med uppehåll vid Loch Ness, där vi hoppas få se ”storsjöodjur­et” NESSIE. URQUHART CASTLE, väl bevarad slottsruin med vacker utsikt över sjön passeras. Vi följer sjöns strand och Caledonia­kanalen västerut. Kanalen byggdes under ledning av Tomas Telford och William Jessop mellan 1803 och 1822. Tomas Telford var en skotsk ingenjör och var även delaktig i skapandet av Göta Kanal.  Kort uppehåll vid COMMANDO MEMORIAL, vid Spean Bridge. Monumentet står som ett minnesmärke över de brittiska commandosoldater som tränade i området Lochaber under 2.a världskriget. I FORT WILLIAM gör vi lunchuppehåll.  Ovanför orten ser vi BEN NEVIS – Skottlands högsta berg, 1 344 möh.   Ankomst till OBAN på eftermiddagen. En ort som Sir Walter Scott, Skottlands nationalskald 1814 beskrev med följande ord: ”jag har sällan sett en mera romantisk och betagande ort”!

Middag på egen hand. Missa inte de fina fiskrestaurangerna i Obans hamn. Rekommenderas.

TORSDAG 16/5
Frukost och middag.

09.30 besöker vi OBAN DESTILLERY med visning och provsmakning, liksom tillfälle till inköp.

Dagen i övrigt programfri och ägnas åt OBAN. I egenskap av huvudort i norra Argyll, kallas staden informellt ”Porten till öarna”. Den ligger i en halvmåne omgiven av kullarna vid Oban Bay. Ovanför staden ligger McCraig’s Tower, en byggnad som liknar Colosseum och avbildas på många av de vykort som säljs på George Street. Tornet ligger 10 minuter brant promenad uppför från centrum av staden och erbjuder spektakulär utsikt över staden och de närliggande öarna.

Från Oban finns ett otal båtförbindelser till öarna i väster, t ex öarna Staffa, Mull och Iona.

UTFLYKT. På eftermiddagen är Du välkommen att följa med på en utflykt till Inveraray. En stad skapad på 1740-talet och förknippad med klanen Campell, som stred på Englands sida under striderna som slutade med slaget vid Culloden 1746. Vägen dit följer kusten och åter över bergen med fascinerande naturscenerier.

Staden är mycket sevärd med bibehållna byggnader och gatumönster. Du får även tillfälle att besöka Wollen Mill med stort utbud av skotska varor. (290 kr)

FREDAG 17/5
Frukost och middag

Avresa 09.00. Vi lämnar Oban och kusten. Vi reser österut i det vackra skotska höglandet. Snart kommer vi till LOCH LOMOND. En sjö som av många anses vara en av de vackraste i Skottland. Vi passerar GLASGOW – industristaden vid floden Clyde, som på 1800-talet var känd för sina skeppsvarv och tillverkning av ånglok. Staden förknippas med James Watt och utvecklingen av ångmaskinen. Höga ERSKINEBRON över Clyde leder oss söderut.

Vi färdas över de södra högländerna och kommer snart till THE BORDER REGION – gränslandet mellan England och Skottland. Omedelbart före gamla gränsen ligger byn GRETNA GREEN, där by­smeden tidigare vigde ”förrymda” engelska tonåringar. Skottland var ju ett eget land i omkring 300 år från 1300-talet till 1600-talet, då landet genom arv inom kungahusen kom att införlivas med England. Ankomst till Carlisle 17.00 (310 km)

LÖRDAG 18/5
Frukost och middag.

Avresa 08.00. Vi lämnar Carlisle och är snart i LAKE DISTRICT. Området CUMBRIA har det mesta – allt från blånande sjöar och Englands högsta berg, till skyddade dalar, ljungbeströdda hedar och spännande havslandskap i ett av Europas mest spännande naturområden. Cumbria och Lake District har under många generationer inspirerat och fängslat besökare, berömda författare och diktare som William Wordsworth.

Vidare till LIVERPOOL – musikgruppen BEATLES hemstad och stor hamnstad känd bl.a. i samband med den stora emigrationen till Amerika på 1800-talets slut och även hemort för skeppet TITANICS rederi White Star Line. Lunchuppehåll. Grannstad till Liverpool är MANCHESTER, som länge hade en omfattande textilindustri – bomullstyget manchester är uppkallat efter staden – men har idag förvandlats till en betydande musik-, kultur- och nöjesstad.

Den är även känd fotbollsstad med Manchester City och Manchester United i högsta fotbollsligan.

På eftermiddag ankomst till CHESTER – en av Storbritanniens äldsta städer, grundad av romarna år 79 f.Kr. och med en unik gammal stadskärna. Idag finns delar av den ursprungliga romerska muren kvar liksom rester av romerskt badhus, ett gatumönster där de fyra huvudgatorna möts samt en halv amfiteater, vilken var den största på de brittiska öarna under romersk tid. (276 km)

SÖNDAG 19/5
Frukost.

Avresa 08.00.

Vi reser snabbt och bekvämt på stora motorvägen M6 och M1 förbi London till Engelska kanalen och DOVER, vår färja till CALAIS väntar. Kända orter i som Birmingham och Coventry i Englands största industridistrikt passeras. Väl framme i Dover kommer de vita klipporna att symboliskt ta farväl av oss efter vårt besök på de brittiska öarna. Övernattning i Calais. (440 km)

MÅNDAG 20/5
Frukost

Avresa 07.30. Intressant dagsetapp genom Belgien, Nederländerna och Tyskland till Hamburg. Kända och historiska orter som Brügge, Gent, Antwerpen och Utrecht passeras. Din reseledare berättar om orterna och landskapet vi passerar. Orter med ett rikt kulturellt förflutet. Vidare genom Tyskland förbi Osnabrück, Bremen, till dagens resmål – Hotell Leonardo i Hamburg.  (780 km)

TISDAG 21/5
Frukost.

Avresa 07.30 Färja Puttgarden-Rödby och Helsingör-Helsingborg.  Måltidsuppehåll på rest. Lagan, Ljungby. Resan fortsätter via Jönköping mot hemorten dit vi kommer på kvällen.

Avresedatum och tider

 • 11/05/2019
  • Öregrund sven persson hallen 04:35
  • Östhammar Pålkällan 04:55
  • Gimo vårdcentral 05:15
  • ALunda Bhpl 05:30
  • Uppsala resecentrum stationsgatan Hpl 3 06:00
  • Enköping gustav adolfs paln. Hpl källgatan 21 06:45
  • Västerås busstatuon hpl I 07:15
  • Hallstahammar OK rondellen 07:35
  • Köping skinngubben 07:55
  • Arboga E18 Dinners 08:15
  • Örebro Scandic Hotell, Västhaga 09:00

Hotell

 • Natt 1: Tryp by Wyndham Bad Oldesloe ⭐⭐⭐
  Sandkamp 12, D-23 843 Bad Oldesloe
  Tel +49 4531 89 300
  • Antal rum: 140
  • Våningar: 4
  • Hiss: Ja
  • Läge på orten: : lokal trafik, lugnt läge i södra förorten
  • Övrigt: : restaurang, bar, bierstube.
  • Vår bedömning: God medelklass
 • Natt 2: Ombord på DFDS Seaways
  2-bäddshytt - utsides med d/wc
  • Natt 3: Hilton Edinburgh Grosvenor ⭐⭐⭐
   5-21 Grosvenor St., Edinburgh EH12 5EF,
   Tel +44 131 226 6001
   • Antal rum: 105
   • Våningar: 3
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: i anslutning till centrum, lokal trafik.
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen. Restaurang och pub.
   • Vår bedömning: God medelklass
  • Natt 4: Jurys Inn Inverness ⭐⭐⭐
   Millburn Rd, , Inverness IV2 3TR
   Tel +44 161 774 2986
   • Antal rum: 99
   • Våningar: 5
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: öster om centrum, 20 min promenad till centrum
   • Övrigt: nytt modernt hotell, the/kaffekokare i rummen, restaurang
   • Vår bedömning: God medelklass
  • Natt 5-6: Columba Hotel ⭐⭐⭐
   North Pier, Oban PA34 5QD
   Tel +44 1631 562183
   • Antal rum: 50
   • Våningar: 4
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: centrum, många rum med havsutsikt.
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen, restaurang.
   • Vår bedömning: God medelklass
  • Natt 7: Hallmark Hotel Carlisle ⭐⭐⭐
   Court Square, Carlisle CA1 1QY
   Tel +44 330 028 3401
   • Våningar: 5
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: centrum, innerstadstrafik.
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen. Restaurang, pub.
   • Vår bedömning: God medelklass
  • Natt 8: Mercure Chester North Woodhey Hotel ⭐⭐⭐
   Berwick Rd W, Little Sutton, Ellesmere Port CH66 4PS,
   Tel +44 151 339 5121
   • Våningar: 4
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: innerstadstrafik
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen. Restaurang
   • Vår bedömning: God medelklass
  • Natt 9: Ibis Calais Tunnel sous la Manche ⭐⭐⭐
   Place de Cantorbery, F-62231COQUELLES
   Tel +33 3 21463700
   • Våningar: 4
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: centrum, innerstadstrafik
   • Övrigt: restaurang
   • Vår bedömning: God medelklass
  • Natt 10: Leonardo Hotel Hamburg Stillhorn ⭐⭐⭐⭐
   Stillhorner Weg 40, D-21109 Hamburg
   Tel +49 40 7501 50
   • Antal rum: 165
   • Våningar: 5
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: i södra delen av Hamburg
   • Övrigt: restaurang, bar
   • Vår bedömning: hög klass

  Frivilliga tillägg

  Avbeställningsskydd160 kr
  Enkelrum2900 kr
  Enkelhytt500 kr
  Reservation av plats i bussen200 kr