• 22/08/2019 - 27/08/2019

SKOTTLAND HÖGLANDET WHISKY EDINBURGH MILITARY TATTOO

Pris: 12390 kr • flygresa Stockholm Arlanda-Edinburgh t/r • fem övernattningar i 2-b rum m d/wc • fem frukostar • tre middagar • besök och visning whiskydestilleri Oban • biljett till Edinburgh Military Tattoo • stadsrundtur Edinburgh med lokalguide • samtliga arrangemang, besök och entréer enligt program • reseledares tjänster

Välkommen till SKOTTLAND. Ett ”land” med spektakulära berg omgivna av klanslott, dalar, havsvikar och sjöar. Här finns rester av en tusenårig klankultur ”Höglandskultur” uppblandad med anglosaxiska och nordiska inslag. Historien är ständigt närvarande. Vi besöker bl. a whiskystaden OBAN – med WHISKYDESTILLERI och smakar på den ädla skotska drycken.  Smak och dyft varierar från torr låglandswhisky och kraftigare höglandswhisky till den typiska torviga, rökiga whiskyn från de västra öarna och Oban på västkusten. Huvudstaden EDINBURGH, sjön LOCH NESS och INVERNESS, högländernas huvudort är likaså besöksorter på vår resa.

Resans höjdpunkt är kanske den praktfulla föreställningen EDINBURGH MILITARY ­TATTOO. Vi bor i Edinburgh på hotell vid Princes Street och på gång­avstånd till föreställningen vid EDINBURGH CASTLE. Direktflyg Stockholm/Arlanda – Edinburgh ingår i resans pris. Din reseledare blir Lars Malmström, som lett många resor till de brittiska öarna och speciellt Skottland.

Mer information

TORSDAG 22/8
Avresa från Arlanda med Norwegian Air DY4463 10.45 till
Edinburgh. Vid ankomst 12.00 väntar vår lokala guide på oss. Vi gör en tre timmar lång STADSRUNDTUR och ser stadens viktigaste sevärdheter. Edinburgh är en gammal stad med många sevärdheter. Stan består egentligen av två delar medeltida ”Old Town” och ”New Town” från 1700-talet.

Old Town har bevarat sin medeltidsplan och flera reformationstidsbyggnader. En ände avslutas med slottet och från den platsen börjar huvudgatan ROYAL MILE, samt flera mindre gator (kallade Closes) som går ner på varje sida längs bergväggen. Stora torg visar den stora handelsplats, eller de stora omgivande allmänna husen som St. Giles Cathedral och Law Courts. Gatuupplägget är typiskt för äldre områden i städer i norra Europa, och där slottet ligger på ett klippigt berg, leder Royal Mile längs bergsryggen ner för berget.

New Town var en nödlösning från 1700-talet som skulle lösa problemet med en kraftig befolkningsökning i Old Town. Staden hade fortsatt att vara mycket kompakt, med slottet i längst bort. En tävling hölls 1766, som gick ut på att designa New Town. Tävlingen vanns av James Craig, en 22 år gammal arkitekt. Staden som byggdes skapade ett stelt, bestämt rutnät, vilket passade bra med Upplysningstidens idéer. Huvudgata blev George Street, som följer den naturliga höjdsträckningen till norra Old Town. På de andra sidorna av New Town löper huvudstråken Princes Street och Queen Street. Princes Street har sedan dess blivit Edinburghs främsta shoppingstråk, med georgianska byggnader.

Om hungern gör sig påmind så kanske Du går till Rose Street och äter haggis – Skottlands nationalrätt och dricker en riktig ale.

På kvällen går vi på EDINBURGH ­MILITARY TATTOO – den praktfulla föreställningen på yttre borggården vid Edinburgh Castle. Vi har bra platser – till föreställningen som börjar 21.00

Vårt hotell är beläget vid Princes Street med härlig utsikt över Old Town och Edinburgh Castle

FREDAG 23/8
Frukost och middag.

Förmiddagen är programfri så att Du på egen hand kan se vad Edinburgh har att erbjuda! Din reseledare kan ge förslag.

Avresa 13.00 norrut till det skotska höglandet. Vi går ett kort uppehåll i PITLOCHRY – även kallad ”porten till höglandet” och även platsen där den kända whisky Edradour tillverkas. Här hinner Du att dricka en kopp kaffe eller varför inte en kopp te eller en pint god skotsk öl!
Vi fortsätter och är snart uppe på Grampian Highlands – skotska höglandet. Här kring floden Spey är vatten och klimat optimalt för framställning av höglandswhiskyn.  Uppehåll vid Culloden Moor, där det sista skotska upproret slogs ner av engelsmännen år 1746 och den skotska höglandskulturen förpassades till historien. Emigrationen från högländerna blev omfattande och skottar spreds över stora delar av jordklotet. Säckpipor och kiltar förbjöds och blev inte tillåtna förrän vid 1800-talets slut! Idag har Skottland ett eget parlament och en strävan av att distansera sig från England.

Ankomst till INVERNESS Högländernas huvudort och övernattning på Royal Highland Hotell med middag. (250 km)

LÖRDAG 24/8
Frukost och middag. Avresa 09.00.

Dagen börjar med ett besök på HOLM MILLS i Inverness för shopping av allt från kläder, oljerockar till smycken! Nästa uppehåll blir vid Loch Ness där vi hoppas få se ”storsjöodjur­et” NESSIE. URQUHART CASTLE, väl bevarad slottsruin med vacker utsikt över sjön passeras. Vi följer sjöns strand och Caledonia­kanalen västerut. Kanalen byggdes under ledning av Tomas Telford och William Jessop mellan 1803 och 1822. Tomas Telford var en skotsk ingenjör och var även delaktig i skapandet av Göta Kanal.  Kort uppehåll vid COMMANDO MEMORIAL, vid Spean Bridge. Monumentet står som ett minnesmärke över de brittiska commandosoldater som tränade i området Lochaber under 2.a världskriget. På avstånd ser vi BEN NEVIS – Skottlands högsta berg 1 344 möh.  Ankomst till OBAN omkr. 18.00. Här bor vi två nätter.

SÖNDAG 25/8
Frukost.
09.30 besöker vi OBAN DESTILLERY med visning och provsmakning, liksom tillfälle till inköp.

Dagen i övrigt programfri och ägnas åt OBAN. I egenskap av huvudort i norra Argyll, kallas staden informellt ”Porten till öarna”. Den ligger i en halvmåne omgiven av kullarna vid Oban Bay. Ovanför staden ligger McCraig’s Tower, en byggnad som liknar Colosseum och avbildas på många av de vykort som säljs på George Street. Tornet ligger 10 minuter brant promenad uppför från centrum av staden och erbjuder spektakulär utsikt över staden och de närliggande öarna.

Från Oban finns ett otal båtförbindelser till öarna i väster, t ex öarna Staffa, Mull och Iona.

Middag på egen hand. Missa inte de fina fiskrestaurangerna i Obans hamn. Rekommenderas.

MÅNDAG 26/8
Frukost och middag

Frukost. Avresa 13.00. Vi lämnar Oban och kusten. Vi reser österut i det vackra skotska höglandet. Snart kommer vi till LOCH LOMOND. En sjö som av många anses vara en av de vackraste i Skottland. Vi passerar GLASGOW – industristaden vid floden Clyde, som på 1800-talet var känd för sina skeppsvarv och tillverkning av ånglok. Staden förknippas med James Watt och utvecklingen av ångmaskinen. Ankomst till STIRLING omkr. 17.00 Staden ligger strategiskt vid gränsen mellan England och Skottland med en stor fästning som vaktar området. Här har ett antal slag skett och som bl. a ledde till att Skottland under ca 300 år var ett eget land skilt från England. Kända från dessa strider är bl. a William Wallace och Robert (the) Bruce. Filmen Braveheart skildrar detta skede i skotsk/engelsk historia.

TISDAG 27/8
Frukost.

Tidig frukost och avresa till flygplatsen och avresa med Norwegian DY4464 10.30 och ankomst till till Arlanda 13.45.

_____________________________________________________________________Frivilliga tillägg:
Avbeställningsskydd 1,000 kr
Enkelrum 2,400  kr
Kommer eventuellt finnas möjlighet till bussanslutning. Mer information kommer om detta.

_____________________________________________________________________Våra hotell:

natt 1:
The Mercure Edinburgh Princess Street***
54-58 Princes St, Edinburgh EH2 2DG,
Tel +44 131 342 1013
Antal rum: 169 med bad/dusch, toalett, TV. Våningar: 5.
Hiss: ja. Läge på orten: i centrum vid huvudgatan. Nära till Tattoo-föreställningen.
Särskilda handikapprum
: nej.
Övrigt: idealiskt beläget vid stans mest kända gata Princes Street och med utsikt över Edinburgh Castle.
The/kaffekokare i rummen. Restaurang, pub.
Vår bedömning: god mellanklass

natt 2:
The Royal Highland Hotel***
Station Square, Academy Str,
Inverness IV1 1LG
Tel +44 1463 231 926
Antal rum: 56 med bad/dusch, toalett, TV Våningar: 4.
Hiss: ja. Läge på orten: centrum, innerstadstrafik. Särskilda handikapprum: nej.
Övrigt: the/kaffekokare i rummen, restaurang.
Vår bedömning: god mellanklass

natt 3-4:
Muthu Alexandra Hotel***
Corran Esplanade
Oban PA34 5AA,
Tel +44 1631 562381
Antal rum: 65 – med bad/dusch, toalett, TV. Våningar: 4.
Hiss: ja. Läge på orten: i anslutning till centrum, lokal trafik.
Särskilda handikapprum: nej.
Övrigt: the/kaffekokare i rummen. Restaurang, pub.
Vår bedömning: god mellanklass

natt 5:
Stirling Court Hotel***
University of Stirling, Airthrey Road,
Stirling FK9 4LA
Tel +44 1786 451666

Antal rum: 98 – med bad/dusch, toalett, TV. Våningar: 2.
Hiss: nej. Läge på orten: i lugnt parkområde med lokal trafik
Särskilda handikapprum: nej.
Övrigt: the/kaffekokare i rummen. Restaurang,
Vår bedömning: god mellanklass

_____________________________________________________________________

Flygtider:
Norwegian Air Arlanda – Edinburgh t/r.
22 aug 10.45 Arlanda – Edinburgh, ank. 12.00 (lokal tid)
27 aug 10.30 Edinburgh – Arlanda, ank. 13.45

 

Avresedatum och tider

 • 22/08/2019

  Flyg

  Flygtider med Norwegian Air Arlanda – Edinburgh t/r.
  22 aug 10.45 Arlanda – Edinburgh, ank. 12.00 (lokal tid)
  27 aug 10.30 Edinburgh – Arlanda, ank. 13.45

  Hotell

  • Natt 1: Mercure Edinburgh Princess Street ⭐⭐⭐
   54-58 Princes St, Edinburgh EH2 2DG,
   Tel: +44 131 342 1013
   • Antal rum: 169 med bad/dusch, toalett, TV
   • Våningar: 5
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: idealiskt beläget vid stans mest kända gata Princes Street och med utsikt över Edinburgh Castle. Nära till Tattoo-föreställningen
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen, restaurang, pub
   • Vår bedömning: god mellanklass
  • Natt 2: The Royal Highland Hotel ⭐⭐⭐
   Station Square, Academy Str,
   Inverness IV1 1LG
   Tel: +44 1463 231 926
   • Antal rum: 56 - med bad/dusch, toalett, TV
   • Våningar: 4
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: centrum, innerstadstrafik
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen, restaurang
   • Vår bedömning: god mellanklass
  • Natt 3-4: Muthu Alexandra Hotel ⭐⭐⭐
   Corran Esplanade
   Oban PA34 5AA,
   Tel: +44 1631 562381
   • Antal rum: 65 – med bad/dusch, toalett, TV
   • Våningar: 4
   • Hiss: Ja
   • Läge på orten: vi anslutning till centrum, lokal trafik
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen, restaurang, pub
   • Vår bedömning: god mellanklass
  • Natt 5: Stirling Court Hotel ⭐⭐⭐
   University of Stirling, Airthrey Road,
   Stirling FK9 4LA
   Tel: +44 1786 451666
   • Antal rum: 98 – med bad/dusch, toalett, TV
   • Våningar: 2
   • Läge på orten: i lugnt parkområde med lokal trafik
   • Övrigt: the/kaffekokare i rummen, restaurang
   • Vår bedömning: god mellanklass

  Frivilliga tillägg

  Avbeställningsskydd1000 kr
  Enkelrum2400 kr